Nəşrlər
17 Fevral, 2023
Muzey əməkdaşının kitabı işıq üzü görüb

Milli Azərbaycan Tarixi Muzeyinin əməkdaşı, t.ü.f.d., dosent Fərhad Cabbarovun “Qarabağda və Zəngəzurda ilk erməni-azərbaycanlı münaqişəsi (1905-1906)”( Bakı: "Təhsil", 2022, 200 səh.) adlı kitabı çap olunub. Kitabın elmi redaktoru muzeyin direktoru, akademik Nailə Vəlixanlıdır.

Zəngin arxiv sənədləri, dövri mətbuat materialları əsasında yazılan bu monoqrafiya Qarabağda və Zəngəzurda 1905-1906-cı illər münaqişəsinin necə həyata keçirildiyi, iki xalq arasında bu günə qədər davam edən gərginliyin, ədavətin necə qızışdırıldığı haqqında suallara cavab verir. Əsərdə, həmçinin, erməni terroruna qarşı müqavimətin təşkil olunması, Qarabağ və Zəngəzurdakı hadisələrin Azərbaycan cəmiyyətində siyasi birləşmə, milli həmrəylik proseslərinə təsiri məsələlərinə də geniş yer verilmişdir.