01 Fevral, 2016
Muzeydə yeni etnoqrafik eksponat

Milli Azərbaycan Tarixi Muzeyinin  kolleksiyasına yeni daxil olmuş materiallardan
 biri də  məişət mədəniyyətini özündə əks etdirən Avropa istehsalı çay dəstgahıdır.

15 hissədən ibarət olan çay dəstgahı XX əsrin əvvəllərində Bakıda məşhur tacir Mikayıl Hüseynovun dükanı üçün Riqa şəhərinin Farfor fabrikindən sifariş olunmuş məhsullardandır. Dəstin hər bir hissənin altında kiril əlifbası ilə rus dilində “Блестящий магазин- Микаила Усейнова. Баку тел. 29-74 JJPF” söz və hərfləri yazılmışdır. Çay dəsti çinidəndir. Dəstgahın əşyalarındakı detallar nazik qızılı zolaqla   haşiyələnmiş, hər birinin üzərində 4 növdə  Avropa üslublu geyimlərdə qız və oğlan təsvirləri həkk olunmuşdur.

Çay dəsti XX əsrin əvvəllərində Azərbaycanın Avropa ilə iqtisadi-mədəni əlaqələrinin əhatə dairəsini öyrənilməsi, xalqın məişətində müasirləşmə meyllərinin sürətlənməsini izləmək üçün əhəmiyyətli materiallardır.