02 Fevral, 2021
Muzeyə şəhid və qazilərin şəxsi əşyaları daxil olub
II Qarabağ müharibəsinin qazisi Fərəcov Səbuhi Xalid oğlu 4 aprel 1990-cı ildə Bakının Nardaran kəndində anadan olub.130 saylı Nardaran kənd orta məktəbində və 2013-2017-ci illərdə Təbriz İslam Universitetində təhsil alıb. 2008-2009-cu illərdə Tərtər rayonunda həqiqi hərbi xidmətdə olub. O, uşaq vaxtından idmanı çox sevirdi. Qaydasız döyüşlə məşğul olurdu. Bir cox yarışlarda iştirak etmiş, Dünya kubokunun gümüş mükafatçısı, 2011-ci ildə Avropa çempionu, 2012-ci ildə Respublika çempionu və Dünya kuboku mükafatçısı olmuşdur. Aprel döyüşlərindən sonra Səbuhi və kiçik qardaşı Yusif hərbi komissarlığa gederək adlarını könüllü kimi yazdırmışdılar. II Vətən müharibəsi başlayanda S.Fərəcov hərbi komissarlığa gedib, cəbhəyə getmək istədiyini bildirmiş, sentyabrın 30-da Daşkəsən rayonundan müharibəyə qatılmışdır. Kəlbəcər rayonunun 72 kəndinin azad olunmasında igidliklə döyüşmüş, döyüşlər zamanı kürək nahiyəsindən və ayağından qəlpə yarası almışdır. Elə orada ilkin tibbi yardım alan S.Fərəcov arxa cəbhəyə göndərilməkdən imtina etmiş, yenidən döyüşə qatılmışdır. S.Fərəcov xüsusi təyinatlı əməliyyatçı olduğundan daim ön sıralarda mübarizə aparmış, döyüş zamanı əsgər yoldaşları ilə bir neçə dəfə mühasırədə qalmışdı. Cəsur əməliyyatçılarımız mühasirəni yararaq çıxmış və daha böyük uğurlara imza atmışdılar. S.Fərəcov həmçinin 28 ildən sonra ilk dəfə Kəlbəcərdə cümə namazını imamnamaz olaraq qılmışdır. Döyüşdə göstərdyi qəhrəmanlığa görə Fəxri Fərmanla təltif olunub. II Qarabağ müharibəsinin digər bir qazisi Fərəcov Yusif Xalid oğlu 29 aprel 1999-cu ildə Nardaran kəndində anadan olub. 130 saylı orta məktəbi bitirib. 2018-2019-cu illərdə Tərtərdə həqiqi hərbi xidmətdə olub. Aprel döyuşləri zamanı hərbi komisarlığa gedərək konüllü olaraq ordu sıralarına yazılmış, II Qarabağ müharibəsi başlayan zaman sentyabrın 31-də Ağdərə istiqamətində döyüşlərə qatılmışdır. Ağdərə-Suqovuşan döyüşlərində xüsusi təyinatlıların kəşfiyyatçısı olub. Suqovuşanda bayraq sancılmasında iştirak edib. “Suqovuşanın azad olunmasına görə”, "Vətən Uğrunda”, ”Cəsur Döyüşçü” medalları ilə təltif edilib. II Qarabağ müharibəsinin şəhidi Hüseynov Xaliq Kamil oğlu 2001-ci il sentyabrın 20-də Nardaran kəndində anadan olub. 295 saylı Nardaran kənd məktəbini bitirib peşə məktəbinə daxil olub. Xalid uşaqlıqdan idmanı sevdiyindən cüdo ilə məşğul olurdu. 2020-ci il yanvarın 27-i həqiqi hərbi xidmətə çağırılıb. Müharibə başlayan zaman Ağcəbədi, Goranboy, Suqovuşan, Füzuli, Cəbrayılın alınmasında döyüşüb. Kəlbəcərin Keçəltəpə kəndində qəlpə yarası alaraq oktyabrın 16-da şəhid olub. “Suqovuşanın azad olunmasına görə” ordeni, “Vətən Uğrunda”, “Cəsur Döyüşçü” medalları ilə təltif edilib. Allah rəhmət eləsin! MATM-nin əməkdaşı Zülfiyyə Cəlilova tərəfindən Muzeyə adları qeyd olunan şəhid və qazilərin şəxsi əşyaları daxil olub.