20 May, 2013
Azərbaycanda Beynəlxalq Muzeylər Günü qeyd edilmişdir

Beynəlxalq Muzeylər GünüSaytımızda Milli Azərbaycan Tarixi Muzeyində Beynəlxalq Muzeylər Gününə həsr olunmuş silsilə tədbirlər barədə məlumat verilmişdir.

Qeyd etmək istərdik ki, respulikada bu əlamətdar günü geniş şəkildə qeyd olunmuşdur. Muzeylərdə “Açıq qapı” günü keçirilmişdir. Bir çox məktəblərin şagirdləri, universitetlərin tələbələri muzeylərimizi ziyarət etmişlər. Azərbaycan Dövlət Musiqi Mədəniyyəti Muzeyində Beynəlxalq Muzeylər Günü qeyd edilmişdir. Azərbaycanın qədim musiqi alətləri ansamblının solisti Nuriyyə Hüseynova muğamlar ifa etmiş, qədim Azərbaycan melodiyaları səslənmişdir. Tədbir çərçivəsində Azərbaycan Musiqi Mədəniyyəti Muzeyi tərəfindən nəşr edilmiş “Niyazi arxivinin materialları” adlı illüstrasiyalı kataloqun təqdimatı olmuşdur. Kataloqa Musiqi Mədəniyyəti Muzeyinin filialı olan Niyazinin ev-muzeyində saxlanılan notların əlyazmaları, sənədlər, proqramlar, afişalar, fotoşəkillər daxil edilmişdir. Niyazinin fortepiano üçün yazdığı, indiyə qədər çoxlarına məlum olmayan, ilk dəfə 2004-cü ildə muzeyin əməkdaşları tərəfindən aşkar edilmiş əsərləri səslənmişdir. Mayın 18-də Üzeyir Hacıbəylinin ev-muzeyində 18 may – Beynəlxalq Muzeylər Günü münasibətilə tədbir keçirilmişdir. Əvvəlcə Azərbaycan Milli Konservatoriyasının tərkibindəki musiqi kolleci tələbələrinin konserti olmuşdur. Daha sonra vaxtilə Üzeyir Hacıbəylinin fəaliyyət göstərdiyi və uzun müddət bəstəkarın adını daşımış 51 nömrəli məktəbin şagirdləri konsert proqramı ilə çıxış etmişlər. Şagirdlər Üzeyir Hacıbəylinin musiqilərini ifa etmişlər. Həmçinin Səməd Vurğunun dahi bəstəkarın ölümü münasibətilə yazdığı “Ölüm sevinməsin qoy” şeiri səsləndirilmişdir.