Mühüm hadisələr
09 Mart, 2022
Muzeydə qorunan İstiqlal Bəyannaməsinin orijinal nüsxələri Azərbaycan Milli Ensiklopediyasının növbəti cildində yer alacaq

Azərbaycan Milli Ensiklopediyasının nəşrə hazırlanan növbəti cildində “İstiqlal bəyannaməsi" adlı məqalənin yer alması nəzərdə tutulmuşdur. Bu məqsədlə AMEA Milli Azərbaycan Tarixi Muzeyinin Sənədli Mənbələr fondunda qorunan,  Azərbaycan dövlətinin ilk hüquqi sənədi olmuş və Azərbaycanın müstəqillik tarixində müstəsna rol oynamış İstiqlal Bəyannaməsinin nadir nüsxələrinin yüksək keyfiyyətli fotosurətləri “Azərbaycan Milli Ensiklopediyası” Elmi Mərkəzinin əməkdaşlarına təqdim olunmuşdur.

Xatırladaq ki, Azərbaycan Xalq Cümhuriyyəti dövrünün bu dəyərli materialı Prezident İlham Əliyev tərəfindən 2014-cü ildə Milli Azərbaycan Tarixi Muzeyinə hədiyyə olunub. Tarixi əhəmiyyət kəsb edən nadir nüsxələr azərbaycanlı mühacirlər nəslinin Londonda yaşayan nümayəndələrindən əldə olunmuşdur. Bu əlyazma mətnlər biri ərəb əlifbası ilə Azərbaycan dilində, digəri isə fransız dilində yazılmışdır. Bu sənəd Azərbaycan Milli Şurasının 1918-ci il mayın 28-də qəbul etdiyi “Əqdnamə”dən köçürülmüşdür. Lakin burada orijinaldan fərqli olaraq Şura üzvlərinin adları və vəzifələri qeyd olunmamışdır. Azərbaycan dilindəki nüsxə 1920-ci ildə İngiltərədə, fransızca nüsxə isə Niderlandda istehsal olunan kağızda tərtib edilmişdir.

Qeyd edək ki, Azərbaycanın istiqlaliyyətini rəsmən elan edən sənədin muzeyin kolleksiyasında xüsusi yeri var və milli mənəvi əhəmiyyət daşıyan bu orijinal nüsxələr Azərbaycan Xalq Cümhuriyyətinin təbliği baxımından əhəmiyyətlidir.