Mühüm hadisələr
03 Noyabr, 2023
Muzeyin “Nadir Kitablar” fondunda görkəmli maarifçi Firudin bəy Köçərlinin dəyərli əsəri qorunur
Muzeyin “Nadir Kitablar” fondunda qorunan nəşrlər arasında Azərbaycan müəlliflərinin kitabları əsas yer tutur. Bu nümunələrdən maarifçi, alim, pedaqoq Firudin bəy Köçərilinin “Azərbaycan ədəbiyyatı tarixi materialları” adlı əsərini təqdim edirik. Firudin bəy Köçərli Azərbaycan ədəbiyyatşünaslığı tarixində ilk dəfə olaraq ədib və şairlərimizin böyük bir qismini əhatə edən ədəbiyyat tarixini yazmışdır. 1925-1926-cı illərdə çap edilmiş sözügedən kitab 2 cild və 4 hissədən ibarətdir. “Materiallarda” 129 şairin ədəbi irsi və onlardan böyük bir qisminin tərcümeyi-halı verilmiş, həmçinin əsərləri haqqında orijinal fikirlər söylənmişdir.
Qeyd edək ki, Firudin bəy Köçərlinin bu məşhur əsəri tarixi əhəmiyyətli mənbə kimi bu gün də öz dəyərini qoruyub saxlayır.