Mühüm hadisələr
29 İyul, 2024
Muzeydə Neft Daşlarını əks etdirən fotoalbom qorunur
Neft Daşları dünyada ilk dəfə açıq dənizdə neft hasilatı məqsədilə inşa edilmiş unikal sənaye mərkəzidir. 1949-cu ildə Azərbaycan SSR dövründə Xəzər dənizinin Azərbaycan sahillərində yaradılıb. Neft Daşları həm də "Dənizdəki Şəhər" adı ilə tanınır. Burada infrastruktur binaları, yataqxanalar, idman meydançaları, kitabxanalar və digər sosial obyektlər yerləşir. Neft Daşları yalnız neft sənayesindəki önəmli rolu ilə deyil, həm də mühəndislik və texnoloji yenilikləri ilə tanınır. Bu layihə dünya miqyasında dəniz neft sənayesinin inkişafında mühüm bir addım sayılır. Neft Daşları 1950-ci illərdə Sovet İttifaqının neft sənayesində böyük bir uğur simvolu kimi qəbul edilirdi və bu uğur Azərbaycanın neft sənayesindəki mühüm yerini təsdiqləyir.
Hazırda, Neft Daşları hələ də fəaliyyət göstərir və Azərbaycan Dövlət Neft Şirkəti (SOCAR) tərəfindən idarə olunur. Bu unikal sənaye kompleksi dünyanın hər yerindən mühəndislər və neft mütəxəssisləri üçün böyük maraq kəsb edən bir məkandır.
Muzeyin Sənədli mənbələr fondunda “Azərbaycan SSR-də dəniz neft yataqlarının kompleks işlənməsi” adlı fotoalbom qorunur. Albomda Neft Daşlarının fəaliyyətinə dair fotoşəkillər yer alır. Fotoşəkillər arasında suyun səthində qurulan ilk buruqları, özüllər üzərində salınan estakadaları, ardınca tikilən fəhlə şəhərciyini, istehsalat binalarını, nəhəng neftçıxarma mədəni ilə əlaqə saxlamaq üçün istifadə edilən gəmiləri və onların heyətini görmək mümkündür.