Mühüm hadisələr
11 Oktyabr, 2021
Muzeyin Fotosərgisində Gəncə dağıntılarının kompozisiyası

II Vətən müharibəsi zamanı Gəncəyə hücum 4 oktyabr 2020-ci il tarixində baş vermiş və 1 mülki şəxsin Əliyev Tunar Qoşqar oğlunun şəhid olması, 30-dan çox mülki şəxsin yaralanması ilə nəticələnmişdir. Bu raket hücumu müharibənin getdiyi bölgədən kənara edilən ilk ciddi hücum idi.

İkinci raket hücumu isə 5 oktyabrda baş vermişdir. Hücum nəticəsində 3 mülki şəxs yaralanıb.

Üçüncü raket hücumu oktybarın 8-də baş vermişdir. Həlak olan və yaralanan olmamışdır.

Dördüncü raket hücumu isə 11 oktyabrda baş vermiş və nəticədə 10 mülki şəxs şəhid olmuş və 40-dan çox insan yaralanmışdır. Bu hücum imzalanan atəşkəsdən bir gün sonra baş vermiş və atəşkəsin pozulması ilə nəticələnmişdir.

Mülki şəxsləri hədəf alan beşinci raket hücumu isə 17 oktyabrda baş vermişdir. Hücum nəticəsində hamısı mülki şəxslər olmaqla, 16 nəfər şəhid olmuş, 55 nəfər isə yaralanmışdır.

Hücumlar zamanı şəhərin infrastrukturuna, yaşayış binaları da daxil olmaqla, digər binalara, avtomobillərə ziyan dəymişdir.

Qeyd edək ki, Milli Azərbaycan Tarixi Muzeyinin II Vətən müharibəsinə həsr olunmuş Fotosərgisində ziyarətçilər üçün Azərbaycan şəhər və kəndlərinə Ermənistan ordusu tərəfindən atılmış raket və mərmilərin (27 sentyabr – 10 noyabr 2020-ci il) törətdikləri fəlakət və dağıntıların nəticələrini əks etdirən fotoşəkillər nümayiş olunur.Həmçinin muzeyin Fotosərgisində müharibə zamanı baş vermiş Gəncə dağıntılarının kompozisiyası təqdim olunmuşdur.