Mühüm hadisələr
22 Noyabr, 2021
Milli Azərbaycan Tarixi Muzeyində Fikrət Əmirova məxsus materiallar qorunur
Bu gün bəstəkar Fikrət Əmirovun anadan olmasından 99 il ötür. SSRİ Xalq artisti, Fikrət Məşədi Cəmil oğlu Əmirov 1922-ci il noyabr ayının 22-də Gəncə şəhərində, məşhur tarzən və xanəndə ailəsində anadan olmuşdur. Əvvəlcə Gəncədə musiqi məktəbinin tar sinfində, sonra Bakıda musiqi məktəbinin kompozisiya sinfində təhsil almışdır. 1939-cu ildə Azərbaycan Dövlət Konservatoriyasına daxil olmuşdur. Müharibə başlayanda cəbhəyə getmiş, yaralanandan sonra isə Bakıya qayıtmışdır.

Azərbaycan musiqi mədəniyyətinin inkişafında göstərdiyi misilsiz xidmətlərinə görə Fikrət Əmirov 1965-ci ildə SSRİ, 1958-ci ildə isə Azərbaycan SSR-in “Xalq artisti”, 1982-ci ildə “Sosialist Əməyi Qəhrəmanı” fəxri adlarına layiq görülmüşdür. SSRİ (1980) və Azərbaycan (1974) Dövlət mükafatları laureatı olmuş, iki dəfə “Qırmızı Əmək Bayrağı” ordeni (1967, 1971), iki dəfə “Lenin” ordeni (1959, 1982) ilə təltif olunmuşdur.
Qeyd edək ki, Fikrət Əmirova məxsus təqdim olunmuş materiallar muzeyin Fotoneqativ və muzeyin Hədiyyələr və xatirə əşyaları fondunda ("Sevil" operasının proqramı və not dəfətri) qorunur.