Mühüm hadisələr
04 May, 2022
Azərbaycan dövlətinin görkəmli siması Əlimərdan bəy Topçubaşov- 159

Xalqımızın diplomatiya tarixində müstəsna xidmətləri olmuş Əlimərdan bəy Topçubaşov 1862-ci ilin may ayının 4-də Tiflisdə anadan olub. Bu gün tanınmış ictimai xadim Ə.Topçubaşovun doğum günündən 159 il ötür.

Milli Azərbaycan Tarixi Muzeyinin Sənədli Mənbələr fondunda Azərbaycan Xalq Cümhuriyyətinin tarixi, onun nüfuzlu şəxsiyyətlərinin fəaliyyəti ilə əlaqədar çox zəngin və müxtəlif səpkili materiallar mühafizə edilir.  Onlardan bir neçəsi Əlimərdan bəy Topçubaşova aiddir.  Əlimərdan bəyin siyasi fəaliyyətinin mühüm bir hissəsini Azərbaycanı Paris Sülh Konfransında təmsil edən nümayəndə heyətinə rəhbərlik və mühacirət dövrünün əməli işləri təşkil edirdi. Belə ki, muzeydə qorunan, 1923-cü il iyulun 12-də ABŞ ordusunun polkovnik-leytenantı Con Allan Rula yazdığı məktubunun üzərində Azərbaycan nümayəndəliyinin Parisdəki ünvanı göstərilməklə rəsmi ştampı və şəxsi imzası var. Məktubun zərfinin üzərinə də təmsilçiliyimizin möhürü vurulmuşdur.

Materiallar arasında Ə.Topçubaşovun Parisdə yaşadığı evinin üzərindəki xatirə lövhəsini əks etdirən və Azərbaycanın ictimai xadimləri Kamal Abdulla və Vilayət Quliyevin həmin binanı ziyarəti zamanı çəkilmiş fotoşəkillər də yer alır.