Mühüm hadisələr
09 İyun, 2022
Azərbaycan atabəyləri dövrünə aid sikkələr bərpa olunub

Azərbaycan tarixinin müxtəlif dövrlərinə aid eksponatların bərpası və konservasiyası muzeyin Bərpa laboratoriyasında həyata keçirilir.

Milli Azərbaycan Tarixi Muzeyinin numizmatik kolleksiyasına daxil olan tapıntılar arasında 1983-cü ildə Sabirabad rayonunda tapılmış sikkə dəfinəsi də yer alır. Təmir-bərpaya ehtiyacı olan, Azərbaycan atabəyləri və onların vassalları adından zərb edilən bu müxtəlif çəkili mis dirhəm və felslər muzeyin Bərpa  laboratoriyasına təhvil verilmişdir. Eksponatların bərpası onların üzərində yazıların da daha aydın oxunması üçün şərait yaratmışdır.

Qeyd edək ki, materiallara ikinci həyat verən muzeyin bərpaçı-rəssamı Dinarə Ağayeva mexaniki və kimyəvi-xüsusi təmizləyici maye vasitəsi ilə bir neçə mərhələdə sikkələri paxır və çirklərdən təmizləmişdir.