Mühüm hadisələr
10 Yanvar, 2023
“Ömər Faiq Nemanzadə” adlı fotoalbomun təqdimat mərasimi keçirildi

Bu gün, 10 yanvar 2023-cü il tarixində tanınmış publisist, naşir, pedaqoq, ictimai-siyasi xadim Ömər Faiq Nemanzadənin 150 illik yubileyinin keçirilməsinə dair Azərbaycan Respublikası Prezidentinin sərəncamına uyğun olaraq,  Milli Azərbaycan Tarixi Muzeyinin kolleksiyası əsasında hazırlanmış “Ömər Faiq Nemanzadə” fotoalbomunun təqdimat mərasimi keçirildi.

Tədbirdə tədqiqatçı-alimlər, muzey əməkdaşları, KİV və müxtəlif ictimaiyyət nümayəndələri iştirak ediblər.

Tədbiri giriş sözü ilə açan Milli Azərbaycan Tarixi Muzeyinin baş direktoru, akademik Nailə Vəlixanlı qonaqlara tədbirin əhəmiyyəti barədə ətraflı məlumat verib. Akademik qeyd edib ki, “Milli Azərbaycan Tarixi Muzeyinin fondları hər il xalqımızın tarixinin və mədəniyyətinin müxtəlif səhifələrini əks etdirən yeni materiallarla zənginləşir. Muzeyin yeni nəşrinə daxil olan Ömər Faiq Nemanzadəyə aid fotoşəkillər dövrün tarixinin öyrənilməsi baxımından maraq kəsb edir. Bəzi şəkillərdə əhəmiyyətli tarixi hadisələr əks olunub”.

Qeyd edək ki, Milli Azərbaycan Tarixi Muzeyinin icraçı direktoru, t.ü.f.d., dosent Fərhad Cabbarovun və Ö.F.Nemanzadənin nəticəsi Ülviyyə Pepinovanın tərtibçiləri olduğu fotoalboma böyük maarifçinin varisləri tərəfindən muzeyə hədiyyə olunmuş materiallar daxildir.

Tədqiqatçı-alim Fərhad Cabbarov çıxışında bildirib ki, “oxucuların diqqətinə təqdim olunan nəşrdə, təkcə Ö.F.Nemanzadənin və onun ailə üzvlərinin deyil,  həmçinin, Azərbaycanın ictimai həyatında, təhsil və maarifində xidmətləri olmuş bir çox insanların fotoşəkillərinə də rast gəlinir. Ömər Faiq əfəndinin ana tərəfdən qohumları olan məşhur Pepinovlar nəslinin nümayəndələrinin, həmçinin, Şəfiqə xanım Əfəndizadənin, Məmmədzəki və Münirə xanım Dursunzadələrin bəzi fotoları da ilk dəfə məhz bu albomda nəşr olunub. Fotoalbomun ərsəyə gəlməsi Ömər Faiq Nemanzadənin öyrənilməsi, dövrünün tədqiqatı baxımından bir təkan oldu.”

Sonra prof. Solmaz Rüstəmova-Tohidi, Ömər Faiq Nemanzadənin nəvəsi Fuad Pepinov, nəticəsi Ülviyyə Pepinova, “İçərişəhər” Dövlət Tarix-Memarlıq Qoruğu İdarəsinin Elm şöbəsinin müdiri İradə Musayeva, t.ü.f.d. Kamran İsmayılov Ömər Faiq Nemanzadənin həyat və yaradıcılığı barədə ətraflı çıxış etdilər və bildirdilər ki, Ömər Faiq Nemanzadə Azərbaycanın, eləcə də bütün türk dünyasının ictimai-siyasi fikir tarixində silinməz iz qoyub. Həmçinin, qonaqlar fotoalbomun ərsəyə gəlməsində muzey rəhbərliyinə öz minnətdarlıqlarını bildirdilər.

Sonda xatirə fotosu çəkildi və qonaqlar muzeyin yeni nəşri olan “Ömər Faiq Nemanzadə” adlı fotoalbomla tanış oldular.