Mühüm hadisələr
16 Fevral, 2024
Norveç muzeyi tərəfindən Milli Azərbaycan Tarixi Muzeyinə hədiyyə edilmiş miniatür şahmat

Miniatür şahmat dəstləri ağac, metal və ya plastik kimi müxtəlif materiallardan hazırlanaraq, mürəkkəb parçalar və lövhələrdən ibarət olur. Bəzi miniatür şahmat dəstləri xüsusi olaraq səyahət üçün nəzərdə tutulub və həvəskarlara yolda şahmat oynamağa imkan verir. Bundan əlavə, "miniatür şahmat" termini həm də ənənəvi şahmat qaydalarını qoruyaraq taxta və fiqurların ölçüsünün mütənasib şəkildə azaldıldığı standart şahmat oyununun daha kiçik versiyasına aid edilə bilər. Bu, daha yığcam şəraitdə strateji bacarıqlarını sınamaq istəyən oyunçu üçün maraqlı və çətin bir variasiya ola bilər.

Belə miniatür şahmat nümunələrindən biri Milli Azərbaycan Tarixi Muzeyinin Hədiyyələr və xatirə əşyaları fondunda qorunur. Norveç Krallığına aid təqdim olunan miniatür şahmat taxtadandır. Qutunun içərisində 16 ədəd ağ və qara fiqurlar, yan tərəfində heyvan və bitki təsvirləri var. Qapağın kənarları isə bitki ornamentləri ilə bəzədilib. Sözügedən dəyərli eksponat Milli Azərbaycan Tarixi Muzeyinin 90 illik yubileyi münasibəti ilə 2010-cu ildə Norveç Muzeyinin direktoru Xarald Yakobson tərəfindən muzeyə hədiyyə edilmişdir.