Mühüm hadisələr
22 Fevral, 2024
Cəlil Məmmədquluzadənin anadan olmasından 155 il ötür

Bu gün “Molla Nəsrəddin” ədəbi məktəbinin banisi və ideya rəhbəri, görkəmli yazıçı, dramaturq, ictimai xadim Cəlil Məmmədquluzadənin anadan olmasından 155 il ötür. Cəlil Məmmədqulu oğlu Məmmədquluzadə 1869-cu il fevral ayının 22-də Naxçıvan şəhərində anadan olub. Əlamətdar günlə bağlı Milli Azərbaycan Tarixi Muzeyinin Fotoneqativ materillar fondunda qorunan fotoneqativi təqdim edirik.

Qeyd edək ki, XX əsrin əvvəllərinə aid həmin fotoda Azərbaycanın görkəmli ictimai-siyasi xadimləri: sağdan sola Qurbanəli Şərifzadə, Ömər Faiq Nemanzadə, Sultan Məcid Qənizadə, Həmzət bəy Qəbulov-Şirvanlı, Cəlil Məmmədquluzadə, Əlisgəndər Cəfərzadə təsvir olunub.

Həmçinin, muzeyin Kitabxanasında qorunan nadir nümunələrindən biri- “Molla Nəsrəddin” jurnalının müxtəlif orijinal nüsxələri saxlanılır. Satirik jurnal müəyyən fasilələrlə 25 il ərzində Tiflisdə, Təbrizdə və Bakıda dərc olunub. Tiflisdə 1906-1918-ci illərdə, Təbrizdə 1921-ci ildə, Bakıda 1922-1931-ci illərdə işıq üzü görüb. Jurnalın ilk nömrəsi 1906-cı il aprelin 7-də Tiflisdə “Qeyrət” mətbəəsində nəşr olunub. Onun redaktoru, görkəmli yazıçı və publisist Cəlil Məmmədquluzadə yazırdı ki, “Molla Nəsrəddin” jurnalını zəmanə özü yaratdı.