Mühüm hadisələr
10 Mart, 2024
Muzeyin yeni ekspozisiyasından Azərbaycanın teatr tarixini əks etdirən eksponatları təqdim edirik
Bu gün, 10 mart Milli Teatr Günüdür. XIX əsrin 70-ci illərində Azərbaycanda milli teatrın yaranması mədəniyyətimizin tarixində mühüm hadisə olmuşdur. XIX əsrin 70-ci illərində Azərbaycanda milli teatrın yaranması, hazırda ölkəmizin mədəni tarixində önəmli bir hadisə kimi qeyd edilir. Azərbaycanda milli teatrın əsasının qoyulması 1873-cü il mart ayının 10-da Bakı realnı məktəbinin teatr həvəskarları truppası tərəfindən M.F.Axundzadənin “Sərgüzəşti-vəziri-xani Lənkaran” komediyasının tamaşaya qoyulması ilə əlaqədardır. Milli teatrın inkişafında məşhur xeyriyyəçi-mesenat, neft sahibkarı H.Z.Tağıyevin böyük xidməti olmuşdur. H.Z.Tağıyev Bakı şəhərində ilk teatr binasını inşa etdirmişdir.
Əlamətdar günlə bağlı Milli Azərbaycan Tarixi Muzeyinin yeni ekspozisiyasında nümayiş olunacaq Azərbaycanın teatr tarixini əks etdirən eksponatların yer aldığı vitrinləri təqdim edirik.