Mühüm hadisələr
07 Mart, 2024
Muzeydə Azərbaycanın tanınmış qadınlarının fəaliyyətini əks etdirən eksponatlar qorunur
Milli Azərbaycan Tarixi Muzeyinin ekspozisiya və sərgi zallarında Azərbaycanın görkəmli maarifçi qadınları, qadınların təhsildə rolu geniş təbliğ olunur. Bunlara misal olaraq, sonuncu Qarabağ xanı Mehdiqulu xanın qızı, şairə Xurşudbanu Natəvanın yaradıcılığını, fəaliyyətini göstərə bilərik. O, xalqın yaddaşında yalnız lirik şeirləri ilə deyil, böyük ictimai fəaliyyəti, o cümlədən Şuşaya, «Xan qızı bulağı» adı ilə məşhur olan bulaq suyunu çəkdirməsi ilə qalmışdır.
Muzeydə şairənin şəxsi əşyaları, əl işi olan bədii tikmələri nümayiş etdirilir. Bunlar nəinki muzeyin, bütövlükdə Azərbaycan incəsənətinin inciləri sayılır. Hazırda Muzeyin yeni qurulan ekspozisiyasında Xan qızı Natəvana həsr olunmuş vitrində onun geyim dəsti- nimtənə, tuman, corab, başmaq, həmçinin digər əşyaları xurcun, heybə, quranqabı, tənbəki kisəsi, qırxaçar camı nümayiş olunur.
Qeyd edək ki, görkəmli ictimai xadim olan X.Natəvan, eyni zamanda tikməçilik, toxuculuq sahəsində yüksək istedada malik olmuşdur. Vitrində nümayiş olunacaq tekstil nümunələri də Xan qızı Natəvanın əl işləridir.
Muzeyin Etnoqrafiya elmi-fond şöbəsinin əməkdaşı Fəridə Xəlilova videoçarxda sözügedən eksponatlar barədə ətraflı məlumat verib.