Mühüm hadisələr
02 İyul, 2024
Muzeyin əməkdaşının elmi məqaləsi impakt faktorlu beynəlxalq elmi jurnalda çap edilib

Milli Azərbaycan Tarixi Muzeyinin Azərbaycan tarixinin elmi tədqiqi və təqdimi şöbəsinin müdiri, t.e.d. Nərgiz Əliyevanın “Роль «Китаб ал-Муштарик» Йакута аль-Хамави в уточнении топонимов Кавказа и Азербайджана” (Qafqaz və Azərbaycan toponimlərinin aydınlaşdırılmasında Yakut əl-Həməvinin “Kitab əl-Müştərik”inin rolu) adlı məqaləsi Rusiyanın “Tarix, İqtisadiyyat və Hüquq Elmi-Tədqiqat İnstitutunun "Современная научная мысль" adlı jurnalında çap olunmuşdur. Məqalədə şərqşünas alim Nərgiz Əliyevanın Qafqaz və Azərbaycana aid toponimlərlə zəngin olan Yaqut əl-Həməvinin “Kitab əl-müştərik” əsəri haqqındakı araşdırmaları öz əksini tapmışdır (2024, no. 3, c.154-161). Tədqiqatçı alim N.Əliyevanın təqdim etdiyi məqalədə göstərilir ki, əsərdə istifadə olunan qiymətli məlumatlar hələ öz dövründə Xilafət tərkibindəki ölkələri birləşdirən müsəlman mədəniyyəti xadimlərinin, o cümlədən azərbaycanlı ziyalıların üzə çıxarılması işində mühüm mənbə olmuş, həmin xalqların mədəniyyətlərindəki ortaq xüsusiyyətləri müəyyənləşdirməyə aydınlıq gətirmişdir.