Kolleksiya
19 Dekabr, 2022
Məşhur rəssam Mikayıl Abdullayevin doğum günündən 101 il ötür

Bu gün, Azərbaycan təsviri sənətinin görkəmli nümayəndəsi, SSRİ Xalq rəssamı, SSRİ Rəssamlıq Akademiyasının akademiki, Dövlət Mükafatı laureatı, “Cəvahirləl Nehru” Beynəlxalq Mükafatı laureatı, professor Mikayıl Hüseyn oğlu Abdullayevin anadan olmasının 101 ili tamam olur.

Mikayıl Abdullayev 1921-ci il dekabrın 19-da Bakıda anadan olub. 1935-1939-cu illərdə Azərbaycan Rəssamlıq Texnikumunda (indiki Əzim Əzimzadə adına Rəssamlıq Məktəbi) Səttar Bəhlulzadənin sinfində dərs alıb.

Azərbaycan rəssamlıq məktəbinin böyük simalarından olan Mikayıl Abdullayevin təsviri sənətin ən müxtəlif sahələrini əhatə edən koloritli yaradıcılığı xalqımızın mədəni sərvətlər xəzinəsində özünəməxsus layiqli yer tutur. Sənətkar çoxsaylı tematik lövhə, mənzərə və natürmortlarında doğma təbiətin gözəlliklərini, insanların quruculuq əzmini və mənəvi zənginliyi incə rəng çalarları ilə tərənnüm etmiş, dahi Nizaminin “Xəmsə”sinin motivləri əsasında monumental rəngkarlığın bənzərsiz nümunələrini yaratmışdır.

Dünyanın nüfuzlu sərgi salonlarında, muzey və qalereyalarında uğurla nümayiş etdirilən əsərləri Mikayıl Abdullayevi fitri istedad sahibi kimi tanıtmışdır.

Mikayıl Abdullayev 2002-ci il avqustun 22-də vəfat edib.

Görkəmli rəssam Mikayıl Abdullayevə aid təqdim etdiyimiz foto Milli Azərbaycan Tarixi Muzeyinin Fotoneqativ materiallar fondunda qorunur.