Kolleksiya
31 Oktyabr, 2023
Muzeyin numizmatik kolleksiyasından nadir sikkələr: Sultan Məhəmməd dövrünün gümüş təngələri
Milli Azərbaycan Tarixi Muzeyinin Numizmatika fondunda Ağqoyunlular (Bayandurlular) dövləti hökmdarlarının hakimiyyətini təsdiq edən sikkələr qorunur. Ağqoyunlular dövlətinin hökmdarı Məhəmməd (903 - 905 = 1497 - 1499) dövrünün gümüş sikkələri- təngələr dövrün pul təsərrüfatının başlıca nominalını büruzə verməklə yanaşı, həm də mükəmməl kalliqrafik sənət əsəridir.
Dövrün başlıca zərbxanaları- Şiraz, Qəzvin, Ərzincanda istehsal edilən belə gümüş sikkələrə İslam dininə aid başlıca ifadələri, 4 İslam xəlifəsinin adları, hökmdarın adı və titulları, ona arzulanan sözlər, nadir hallarda isə zərbxana və zərb ili həkk edilirdi. Bu dövrün gümüş sikkələri say etibarilə qızıl və mis sikkələrdən artıqdır. İki il hakimiyyətdə olan hökmdar Məhəmmədin dövründə pul təsərrüfatında başlıca sikkə vahidi ağırçəkili gümüş təngə idi. Dövrün gümüş sikkələrinin möhürləri müxtəlif formalıdır və bəzi sikkələrə sikkəüstü zərbin tətbiq edilməsi onların təkrar istifadə üçün nəzərdə tutulduğunu göstərir. Ağqoyunlu dövrünə aid bu sikkələr arxeoloji tədqiqatlar nəticəsində Naxçıvan, Masallı rayonlarında və digər məkanlarda aşkarlanıb .
Qeyd edək ki, sözügedən gümüş sikkələr muzeyin yeni ekspozisyasında nümayiş olunacaq.